Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Άτιμες… γέφυρες τι θα μας κάνετε. Από τον… Τρικούπη στον ...Καλατράβα.Πυρηνική βόμβα από την Τρόικα!Πυρηνική βόμβα από την Τρόικα! Δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως τώρα δεν είχαν απασχολήσει την δικαστική επικαιρότητα αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για βαθύ πλουτισμό τους βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών καθώς οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έπεσαν, από σπόντα, πάνω σε δύο υπεράκτιους λογαριασμούς που τα ποσά τους προκαλούν ναυτία. Στον ένα από τους λογαριασμούς έχουν εντοπισθεί ύποπτες κινήσεις για λογαριασμό γραφείου μηχανικών-κατασκευαστικής εταιρείας καθώς και κινήσεις με αποδέκτες λογαριασμούς σε εξωτικούς παραδείσους αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας.
Μιλάμε για ιλιγγιώδη ποσά που θα ζήλευε και η Βίκυ Σταμάτη.
Και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τη διερεύνηση ευθυνών για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ  ο βασικός “ύποπτος”  πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι γνωρίζει τον “ένοχο”, αλλά δεν τον ονομάζει.
 Νέες φωτιές θ’ανάψουν τις επόμενες μέρες με τη δημοσιοποίηση στοιχείων από άλλες 4 λίστες καταθετών εξωτερικού. Πολιτικές περιπλοκές αναμένεται ότι θα δημιουργήσει η γνωστή από το 2007 “λίστα Λιχτενστάιν”, που περιλαμβάνει ονόματα μεγαλοκαταθετών διαφόρων εθνικοτήτων σε τράπεζες του Λιχτενστάιν, και  την οποία η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε επιμελώς φροντίσει να μη φτάσει ποτέ στα χέρια των ελληνικών αρχών. , ενώ έγινε γνωστό ότι στη λίστα υπάρχουν πολλά - πολλά ονόματα Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών. Μετά την ανακίνηση του θέματος στη Βουλή το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει αίτημα προς τις γερμανικές αρχές για την αποστολή των ονομάτων των Ελλήνων καταθετών.
Τα επόμενα δύο χρόνια το θέμα “ξεχάστηκε”,  ώσπου το 2010 έγινε γνωστό ότι είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η “λίστα Λουξεμβούργου”, με ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών και τραπεζικών στελεχών που έχουν διοχετεύσει πολύ χρήμα σε τράπεζες και εταιρίες χαρτοφυλακίου του Μεγάλου Δουκάτου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ΣΔΟΕ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να “ξεσκονίσουν” τα στοιχεία των βρετανικών αρχών για Έλληνες κεφαλαιούχους που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε αγγλικές τράπεζες ή αγόρασαν τα τελευταία χρόνια ακίνητα μεγάλης αξίας σε ακριβές συνοικίες του Λονδίνου – ακόμα και πύργους αριστοκρατών στο Γιορκσάιρ.
Μια άλλη κατηγορία υπόπτων φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος, είναι εκείνοι που περιλαμβάνονται στη λίστα των ολλανδικών αρχών με τους Έλληνες που έχουν διαθέτουν πανάκριβα σκάφη αναψυχής ελλιμενισμένα σε ολλανδικές μαρίνες, ή εγγεγραμμένα στο νηολόγιο της χώρας.
Στις 4 νέες λίστες που θα αποτελέσουν τις επόμενες εβδομάδες αντικείμενο σκανδαλολογίας, αποκαλύψεων και πολιτικών διαξιφισμών, περιλαμβάνονται συνολικά 5.200 ονόματα Ελλήνων, για τους οποίους υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής, απόκρυψης εισοδημάτων και διακίνησης μαύρου χρήματος.
 Έκρυψαν 15 δισ. ευρώ
Οι έρευνες θα επεκταθούν πάντως πέρα από τον κύκλο αυτών των 5.200 “υπόπτων”. Ο ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ συνεχίζουν το “ξεσκόνισμα” των στοιχείων για τις περιουσίες και τα εισοδήματα 54.000 Ελλήνων, που έβγαλαν σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.
Περίπου για τους μισούς από αυτούς (για 25.400 άτομα) έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσά που έστειλαν έξω δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Άλλοι 6.300 έβγαλαν νόμιμα χρήματα. αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν στις έρευνες.
ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου