Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

Η Κολοτούμπα του Όλι Ρεν.Ο φόβος φυλά τα ..έρημα
Άρχισαν τα παζάρια οι ευρωπαίοι. Κάνουν πίσω στα ποσοστά του κουρέματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που άρχισαν να έρχονται από χθες το βράδυ, από έγκυρα διεθνή ΜΜΕ η Ευρώπη σε σχέση με το σχέδιο το οποίο κατέθεσε στο Γιούρογκρουπ σε σχέση με την Κύπρο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times χθες βράδυ, η Λευκωσία βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μελετηθεί κάποιος τρόπος ελάφρυνσης των όρων όπως αυτοί τέθηκαν σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων, για την κατηγορία των μικροκαταθετών. Μια αναθεωρημένη συμφωνία που συζητείται στη Λευκωσία, με την ευλογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται να στρέφει την επιβάρυνση σε καταθέσεις άνω των 100.000 €, σύμφωνα και με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.
 Οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δε θα αντιτίθεντο σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες ότι «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».
Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών που λένε ότι μία τέτοια αναθεωρημένη συμφωνία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, μελετάται στη Λευκωσία με τις ευλογίες της Κομισιόν.
Αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως στην ίδια εφημερίδα ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου με τη στήριξη της Κομισιόν αντιτάχθηκε στο κρίσιμο Eurogroup στην επιβολή φόρου άνω του 10% στους μεγαλοκαταθέτες, «από φόβο περαιτέρω αποσταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ευρωπαϊκές χώρες πρότειναν κάποια στιγμή την επιβάρυνση μόνο των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ.
 
 
ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου