Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

΄΄Τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν επιδέξιους κόλους΄΄

Για ποιον δουλεύει τελικά ο Δημητριάδης; Αύριο θα γίνει, το.. έλα να δεις στις τράπεζεςΗ εντολή που δόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, προς όλες τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά, μετά από συνεννόηση με την ΕΚΤ, να ανοίξουν κανονικά αύριο τις πόρτες για τους πελάτες τους, εξόργισε σύμφωνα με πληροφορίες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αυτό γιατί η εντολή του Πανίκου Δημητριάδη, δεν συνοδεύτηκε από το περιοριστικό διάταγμα για αποφυγή της εκροής κεφαλαίων.

Με απλά λόγια, εάν ανοίξουν κανονικά αύριο οι τράπεζες, χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως αυτοί προβλέπονται μέσα από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή από τη βουλή, ξένοι και κύπριοι καταθέτες θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν άμεσα στην απόσυρση και μετακίνηση των χρημάτων τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν μόνο για τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, οι οποίες θα παρατείνουν την επανέναρξη των εργασιών τους μέχρι την Πέμπτη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στο Προεδρικό, για να ζητήσει εξηγήσεις για την απόφαση του, η οποία αναμένεται να προκαλέσει πανικό αύριο στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Το σχετικό νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών που ουσιαστικά …ακύρωσε ο ..πράκτορας της Ε.Κ.Τ  αναφέρει  .
Ο νόμος ενεργοποιείται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας» και μετά από συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ.
Τα μέτρα που μπορεί δυνητικά να επιβληθούν, περιλαμβάνουν τα εξής:
(α) περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών,
(β) απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας,
(γ) υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας που λήγουν,
(δ) απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών,
(ε) μετατροπή καταθέσεων, που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/ τρεχούμενους, σε καταθέσεις προθεσμίας,
(στ) απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά,
(ζ) περιορισμό στη χρήση χρεωστικών ή και πιστωτικών ή και προπληρωμένων καρτών,
(η) απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών,
(θ) περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος,
(ι) περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
(ια) περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών,
(ιβ) οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο o Υπουργός ή, κατά περίπτωση, ο Διοικητής κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας:
Τα περιοριστικά μέτρα, που επιβάλλονται με διάταγμα του υπουργού ή, κατά περίπτωση, με οδηγία του διοικητή της ΚΤ, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Επίσης, μπορούν να επιβληθούν και σε υποκαταστήματα των τραπεζών στο εξωτερικό.
 
 
 

Κλειστές όλες οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι την ΠέμπτηΠριν στεγνώσει το μελάνι από το ποστ όπου γράφαμε Για ποιον δουλεύει τελικά ο Δημητριάδης; Αύριο θα γίνει, το.. έλα να δεις στις τράπεζες έρχεται νέα ανακοίνωση για τις τράπεζες. Φαίνεται ότι κατάλαβαν την μαλακία τους να μην βάλουν πλαφόν αφού καραδοκούν οι Ρώσοι και το… ανέβαλαν .
Ολική λοιπόν ανατροπή στο θέμα της επαναλειτουργίας των τραπεζών είχαμε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αποφασίστηκε όλες οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 περιλαμβανομένης", δήθεν  "για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Κατόπιν έντονου παρασκηνίου και των επαφών που είχαν Διοικητής και Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στο Προεδρικό αποφασίστηκε όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές τις δύο επόμενες ημέρες και όχι μόνο η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
 
 
ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου