Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Επειδή δεν θα μας χωρούν όλους οι φυλακές, φέρνουν το ..βραχιολάκι.
Το νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη υπό τον τίτλο «μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων» λένε ότι φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών οι οποίες υποφέρουν από υπερπληθυσμό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι επειδή έχουν σκοπό να μας κάνουν όλους κατάδικους αφού θα μας δικάζουν για χρέος άνω των 5.000 ευρώ, και δεν υπάρχει περίπτωση να μας χωρέσουν οι φυλακές, φέρνουν το βραχιολάκι το οποίο θα είναι και.. επί πληρωμή. .
Όλα τα υπόλοιπα που λένε είναι για παραπληροφόρηση και ..ρευστά. όλες οι διατάξεις είναι στην Ελλάδα …κυλιόμενες και αλλάζουν κατά το δοκούν. Για να μην καρφωθούν κιόλας εξ΄αρχης, βάζουν την …σάλτσα ούτως ώστε ο καθένας να λέει, ..έμενα δεν με αφορά, και όταν το καταλάβει θα είναι αργά.
 Σύμφωνα λοιπόν με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο για να φορέσει ένας κατάδικος βραχιολάκι, αν έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη πρέπει να έχει εκτίσει στη φυλακή τα 2/5 της ποινής του, ενώ οι ισοβίτες να μετρούν τουλάχιστον 16 χρόνια στη φυλακή.
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξαιρούνται οι κατάδικοι για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.
Ο κρατούμενος που έχει αφεθεί με τον όρο να φέρει το ηλεκτρονικό βραχιόλι, θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας, εκτός του τόπου του κατ' οίκον περιορισμού, μόνο όμως για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Επίσης, εκτός του τόπου του κατ' οίκον περιορισμού θα μπορεί να βρεθεί σε περίπτωση που συμμετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτική ή αλκοόλ.
Οι ώρες της απουσίας του από τον τόπο του κατ' οίκον περιορισμού αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων του καθορίζονται είτε με το βούλευμα που διέταξε την απόλυσή του, είτε με εισαγγελική διάταξη. Σε περίπτωση που ο κρατούμενος δεν συμμορφώνεται με τους όρους που του επιβλήθηκαν τότε οδηγείται και πάλι στη φυλακή.
Χρήση των νέων διατάξεων που καθιερώνουν το ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορούν να κάνουν και ανήλικοι κρατούμενοι, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής που τους έχει επιβληθεί. Η αίτησή τους όμως θα πρέπει να συνοδεύεται με εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, στις οποίες θα γίνεται μνεία στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον των ανηλίκων.
Ακόμη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο κρατούμενος που τελεί ηλεκτρονική επιτήρηση προσπαθήσει να καταστρέψει το βραχιόλι θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους.
Το κόστος για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι -υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περίπου στις 3.000 ευρώ - επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσει, οπότε τα έξοδα μετακυλίονται στο Δημόσιο.
Αν όμως, ο κατηγορούμενος έχει την οικονομική ευχέρεια να πληρώσει ορίζεται εκ των προτέρων η υποχρέωση προκαταβολής των εξόδων επιτήρησης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.Ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου