Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Γιατί είναι …υπό διωγμό οι ..σόμπες.
Για όσους νομίζουν πως κάποια πράγματα γίνονται 'τυχαία', καλό είναι να διαβάσουν αυτό το άρθρο γιατί όχι μόνο θα μάθουν ότι σε λίγο το παραδοσιακό τζάκι και η σόμπα τους θα είναι παράνομα...
, οπότε παράνομοι θα είναι και οι ίδιοι, αλλά είναι κι ένα καλό παράδειγμα για το πως δουλεύει (ή μας δουλεύει) το σύστημα.

Δεν πάει πολύς καιρός που η 'αιθαλομίχλη' χτύπησε τη χώρα μας και κύρια τις μεγαλοπούλεις. Η έλλειψη πετρελαίου λόγω απαγορευτικού κόστους, έστρεψε τον κόσμο στις παλιές λύσεις θέρμανσης, τα καυσόξυλα, σε σόμπες και τζάκια, ή όσοι μπορούσαν σε πιο 'σύγχρονα' ενεργειακά τζάκια και πέλετ.

Τα ΜΜΕ όπως πάντα έπαιξαν το ρόλο τους. Πήραν το θέμα και το έκαναν καραμέλα, είτε από το χαζοκούτι, είτε μέσα από τις εδημερίδες, έντυπες και διαδικτυακές.

Μετά τον 'πανικό' που είχε ήδη εντέχνως στηθεί, φτιάχτηκε και η επιτροπούλα που θα έκανε 'έρευνα' και, με τρόπο επιστημονικό, μετρήσεις για να μας πείσουν πόσο κινδυνεύουμε από τα μικροσωματίδια τα οποία ανευρέθησαν, τα οποία μάλιστα είχαν και ονοματεπώνυμο! Μας είπαν ακριβώς τη σύσταση τους που ΝΑΙ!!! ήταν τζακικής προέλευσης και μάλιστα από καύση 'ό,τι νά'ναι' αφού κάποιοι ακόμα και καυσόξυλα δεν έχουν να αγοράσουν και καίνε ...'ό,τι νά'ναι'.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ -ΘΑΛΗΣ. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ομάδες των Πανεπιστημίων Αιγαίου (καθ. Χ. Πηλίνης, συντονιστής του προγράμματος), Πατρών (καθ. Σ. Πανδής), Κρήτης (καθ. Ν. Μιχαλόπουλος), Ιωαννίνων (επ.καθ. Ν. Χατζηαναστασίου) και των ερευνητικών κέντρων Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” (δρ. Κ. Ελευθεριάδης, δ/ντής ερευνών), Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (δρ. Ε. Γερασόπουλος, δ/ντής ερευνών) και Georgia Institute of Technology των ΗΠΑ (καθ. Α. Νένες).

Μετρήσεις έγιναν στο Θησείο, στην Αγ. Παρασκευή και στην Πεντέλη για την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα και στους απομακρυσμένους σταθμούς “Φινοκαλιά” στο Λασίθι και στο 
“ΝΕΟ-Navarino Environmental Observatory” στη Μεσσηνία.
Όπως τονίστηκε, με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης.

Δεν μας λέτε, βρε καλόπαιδα, της επιτροπής που κάνατε την μελέτη, για βαρέα μέταλλα από τους χημικούς αεροψεκασμούς ψάξατε;;;;;;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου