Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Αντικατέστησαν το… «εργαζόμενοι» …με το ….. «ωφελούμενοι» .Καλό ..ύπνο.
Μια κρυφή διάταξη-βόμβα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες από την τρικομματική: Οι άνεργοι που θα προσλαμβάνονται για ολιγόμηνη απασχόληση στους δήμους και στις περιφέρειες θα εξαιρούνται από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ! Με αποτέλεσμα να μιλάμε πλέον για επαναφορά της λογικής των σταζιέρς – η υιοθέτηση της οποίας από την κυβέρνηση Καραμανλή επικρίθηκε σφόδρα από την τότε αντιπολίτευση. Μπορεί η κριτική που αναπτύχθηκε χθες να επικεντρώθηκε στον κατώτατο μισθό (490 ευρώ μηνιαίως) όμως η εν λόγω διάταξη, είναι ακόμη περισσότερο . Πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή κάνει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους να ελπίζουν σε ένα ρουσφέτι για ολιγόμηνη απασχόληση (χωρίς να ονομάζονται καν «εργαζόμενοι» αλλά «ωφελούμενοι»), μετατρέπεται πλέον ως παραδοχή ότι το Δημόσιο γίνεται υποδοχέας ανέργων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να πλήττεται άγρια από την ανεργία.
Στην διάταξη που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ περιγράφεται η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων σε δήμους και περιφέρειες υπό την εποπτεία (sic) του ΑΣΕΠ που θα ελέγχει την νομιμότητα των προσλήψεων. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης, έκαναν αποδεκτή την πρόταση με κάποιες προσθήκες.
Έτσι, στην πέμπτη παράγραφο αναφέρει: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του πρώτου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «Στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (σ.σ. νόμος Πεπονή για ίδρυση του ΑΣΕΠ) όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση ιθ) ως εξής: «Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα που καταρτίζεται από τον ΟΑΕΔ».
Η παράγραφος 2 του άρθρου 14 του νόμου 2190 περιγράφει τις εξαιρέσεις από το ΑΣΕΠ.
Έτσι, οι κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης προσθέτουν μια ακόμη εξαίρεση στο νόμο Πεπονή από προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ!
Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση σε βουλευτές – ιδίως του ΠΑΣΟΚ – οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «εξαπατήθηκαν»…
Ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ, αντιτείνουν ότι η ίδια διαδικασία είχε γίνει και επί κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου, όπου είχαν γίνει 57.000 προσλήψεις με την ίδια διάταξη περί 5μηνων κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, όπως τονίζουν τότε υπήρχαν οι ΜΚΟ ως ενδιάμεσοι οι οποίες τώρα κόβονται. Όπως σημειώνουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν με μοριοδότηση. Θα δημοσιοποιούν στο ίντερνετ τα προσωρινά αποτελέσματα και κατόπιν θα επικυρώνονται από το ΑΣΕΠ. Σημειώνουν επίσης ότι χθες έγινε και συνεννόηση με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα οποία διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τέλος, διερωτούνταν «ποιοί είναι εκείνοι οι βουλευτές που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν, ενώ είχαν ψηφίσει κάτι αντίστοιχο με την προηγούμενη διακυβέρνηση Παπανδρέου».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου