Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Έρευνα: Στην οικογένεια βρίσκουν καταφύγιο οι πολίτες στην Ελλάδα της κρίσης.
Στην οικογένεια στρέφεται το 72,2% σε περιόδους κρίσης, όπου βρίσκουν καταφύγιο, συναισθηματική και υλική βοήθεια, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Την ίδια στιγμή, η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους...
εργαζομένους και στους ανέργους.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των πολιτών στρέφεται στην οικογένεια ενώ ακολουθούν με 15,5% οι φίλοι και με αμελητέα ποσοστά η εκκλησία και το κράτος.
Επιπλέον, τα μέλη των περισσότερων οικογενειών, σε ποσοστό 40,8%, δηλώνουν ότι τα ελάχιστα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες είναι 1.000 -1.500 ευρώ τον μήνα. Αλλά υπάρχει ένα 16,4% που μπορεί να ζει με 700-1.000 ευρώ.

Το 58,2% δηλώνει ότι ένιωσε θλίψη ή μελαγχολία για δύο εβδομάδες συνεχώς κατά τον τελευταίο χρόνο. Οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους (69,9%) τοποθέτησαν το νοικοκυριό τους στην κλίμακα 1 (φτωχό) έως 10 (πλούσιο) μεταξύ 3 και 5, που σημαίνει φτωχό ως μεσαίο.

Οι οικογένειες της κρίσης μοιάζουν να ισορροπούν ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρηθούν ενωμένες και στις «επιθέσεις» που δέχονται τα μέλη τους από την εργασιακή και την οικονομική ανασφάλεια, που διαβρώνει τη συναισθηματική βάση τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζομένους (51, 3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες ως ένα χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Από αυτούς το 98,1% είχε στο παρελθόν αμειβόμενη εργασία.

Ούτε όμως όσοι έχουν δουλειά, αισθάνονται ασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.

Τέλος, το 31,2% τοποθετεί την έξοδο από την κρίση μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου