Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε …κράτος. Όχι σε… πεζοδρομιακό …μπουρδέλο.
Λέμε ..πεζοδρομιακό γιατί στα… σπίτια υπάρχει ..τάξη. Σιγά μην βάλουν μέσα τον… Προβοπουλο τον ..Σαλλα η τον …Λάτση,η αλλους λήσταρχους.  

Την προσωρινή κράτηση του Μιγκέλ Μπλέσα, πρώην προέδρου του τραπεζικού ταμιευτηρίου, Caja Madrid, αποφάσισε το δικαστήριο κατηγορώντας τον για ευθύνες στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.
Ο Μλέσα, προσκείμενος στο Λαϊκό Κόμμα, του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, γίνεται ο πρώτος μεγαλοτραπεζίτης της χώρας που συλλαμβάνεται για ευθύνες στην κατάρρευση των τραπεζών της χώρας, ενώ η χρηματική εγγύηση για την άρση των περιοριστικών όρων ορίστηκε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το δικαστήριο ερευνά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε ο Μιγκέλ Μλέσα τις υποθέσεις του ταμιευτηρίου, το οποίο μετά την συγχώνευσή του με άλλα έξι ταμιευτήρια δημιούργησε τον τραπεζικό κολοσσό Bankia, ο οποίος έγινε κατόπιν σύμβολο της ‘φούσκας των ακινήτων’.
Ο Σίλβα διέταξε την προσωρινή κράτηση του τραπεζίτη εξαιτίας του «αναντίρρητου κινδύνου διαφυγής του» και όρισε χρηματική εγγύηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την άρση των περιοριστικών όρων.
Ο δικαστής κατηγορεί τον Μπλέσα για απιστία προς την επιχείρηση και για την μη σύννομη εξαγορά περιουσιακών στοιχείων και για παραποίηση δημοσίων εγγράφων.
Η Caja Madrid, με τον Μπλέσα στη διοίκησή της, ανακοίνωσε το 2008 την εξαγορά της αμερικανικής City National Bank of Florida έναντι 927 εκατ. δολαρίων (618 εκατ. ευρώ), ενώ κατόπιν απέκτησε το 100% του τραπεζικού αυτού ιδρύματος έναντι άλλων 190 εκατ. δολαρίων (127 εκατ. ευρώ).
Όμως, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, η αξία της τράπεζας αυτής μόλις που έφθανε τα 581 εκατ. ευρώ κι «εν κατακλείδι, αυτό συνεπάγεται ζημία άνω των 500 εκατ.» για το ισπανικό ταμιευτήριο, υποστήριξε ο δικαστής, που το απέδωσε σε «κακή τραπεζική διαχείριση».
Μάλιστα, η δεξιά οργάνωση Μάνος Λίμπιας (Καθαρά Χέρια ΣΣ), που ανακίνησε την υπόθεση κατά του Μπλέσα, εκτιμά πως οι υπεύθυνοι της Caja Madrid ενδέχεται να καρπώθηκαν «πάνω από εκατό εκατ. δολάρια σε προμήθειες» κατά τη διάρκεια της εξαγοράς.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως ο Μπλέσα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, υποστήριξε πως προέβη στην εξαγορά της City National Bank of Florida βασιζόμενος στην δεδηλωμένη εξουσιοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και στις θετικές μελέτες των αναλυτών, δεδομένου ότι το ισπανικό ταμιευτήριο διατηρούσε υποκατάστημά του στο Μαϊάμι από το 2000.


 ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου