Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Aκου πτώμα, να μαθαίνεις!
Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αποδείχθηκαν όλες λανθασμένες, διότι δεν «είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα» τονίζει ο Ζ.Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI και στο Euro2day.gr, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα.
Κι αν αρχικά φαίνεται ότι δεν μασάει τα λόγια του και επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ, στη συνέχεια, καλύπτοντας προφανώς και τα νώτα του, -δεδομένης της εμπλοκής του στις εξελίξεις- σπεύδει να τονίσει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν πάντως οι σωστές και ας βασίστηκαν σε αβάσιμες προβλέψεις, «χωρίς επιστημονική βάση».
Επαναλαμβάνει δε πως η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες» να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει σε μια αδύναμη ανάπτυξη το 2014 .
Βεβαίως την εκτίμηση αυτή ο κ. Γιούνκερ την στηρίζει σε προβλέψεις ….που κατά τα άλλα ως τακτική αμφισβητεί και θεωρεί παρακινδυνευμένη.
Δίνοντας δε και μια άλλη πολιτική ερμηνεία στο θέμα των -τυχαία ή συνειδητά- ατυχών προβλέψεων από την πλευρά των δανειστών ο κ. Γιούνκερ λέει χαρακτηριστικά:
«Ας υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονταν με την πραγματικότητα. Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος; Είστε σίγουροι πως αν οι προβλέψεις ήταν πολύ πιο αισιόδοξες ή απαισιόδοξες η προθυμία των άλλων κρατών μελών θα ήταν η ίδια;», αναρωτήθηκε.
Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο MNI και στο Euro2day.gr ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς για τις αστοχίες στις προβλέψεις της Κομισιόν για το ελληνικό ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε:
«Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις. Μάλιστα, δεν πιστεύω πως αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε επιστημονικούς παράγοντες. Πρέπει απλώς να περιμένουμε. Όμως, η εντύπωσή μου είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την ύφεση και η χώρα θα επιστρέψει σε αδύναμη ανάπτυξη το 2014. Όμως, δεν θεωρώ αυτές τις προβλέψεις επιστημονική απόδειξη. Διότι όλες οι προβλέψεις που έγιναν αποδείχθηκαν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Εκτός πραγματικότητας οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, λέει ο Γιούνκερ  in.gr.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου