Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

«Υπηρεσιακό απόρρητο» τα κομματικά θαλασσοδάνεια
Αυτό επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδας για τα δάνεια που έχουν λάβει τα πολιτικά κόμματα και αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα, τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε κατασχέσεις σπιτιών για μερικές δεκάδες ευρώ, έχουν στείλει τους λογαριασμούς των Ελλήνων στην εφορία για να μπορεί και εκείνη να προχωρά σε κατασχέσεις και μας έχουν όλους «φακελώσει».
Η άκρως προκλητική απόφαση της Προβοπούλιας Τράπεζας η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του γερμανοτσολιά Στουρνάρα. Είναι αυτός που προώθησε για ψήφιση τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία δόθηκε άσυλο στα διοικητικά συμβούλια των Τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή του Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου, όπως τα πολιτικά κόμματα που Χρησιμοποίησαν ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση των επόμενων ετών, αλλά στηρίχθηκαν στα ποσοστά που τα ίδια είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις! Ακόμη και το 2012, χρονιά που η στρόφιγγα των τραπεζών είχε κλείσει, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να αυξήσουν το δανεισμό τους κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πώς τα δάνεια που πήραν τα κόμματα από το 1996 και μετά ήταν δανεικά και αγύριστα. Ουδέποτε αποπληρώθηκαν. Τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων υπάρχουν ευθύνες, αλλά πολιτικοί και τραπεζίτες μεθοδεύουν το κουκούλωμα τους.
Αξίζει να σημειωθεί πώς πριν μερικούς μήνες, η Τράπεζα της Ελλάδας είχε συντάξει μία διαβαθμισμένη έκθεση χαρακτηρίζοντας αδύνατη την αποπληρωμή των υπέρογκων ποσών από τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα (ΑΤΕ και ΕΤΕ) βρίσκονται στο «κόκκινο όριο».
Τι ισχυρίστηκε λοιπόν η Τράπεζα της Ελλάδας με έγγραφο της που διαβιβάστηκε στη Βουλή μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ; «Τα σχετικά στοιχεία που περιέχονται σε γνώση της, τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται, σύμφωνα με τον Ν. 3601/2007, όπως ισχύει, και ειδικότερα τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου».
Προς ενίσχυση του προκλητικού επιχειρήματος της Τράπεζας της Ελλάδας ο υπουργός κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων και συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».
Δηλαδη….Οι εκατοντάδες μέτοχοι των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν πρέπει να γνωρίζουν αν οι διοικήσεις των τραπεζών κάνουν χρηστή διοίκηση. Οι πολίτες δεν πρέπει να ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους και οι ίδιοι αναγκάζονται να πληρώνουν τα σπασμένα με δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου