Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Κατασχέσεις – εξπρές για όσους χρωστάνε


Κατασχέσεις – εξπρές για όσους χρωστάνε


Στάζει… αίμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς προβλέπει διαδικασίες – εξπρές όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων από τις τράπεζες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.  
Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέπεται η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε φορολογουμένους καθώς και για το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού. Το Σύστημα θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Επίσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει νέο πλαίσιο για τους ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, υποχρέωση δήλωσης των τόκων εφόσον το συνολικό καθαρό εισόδημα από αυτούς είναι άνω των 250 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών τελειώνει με μία σειρά εκκρεμοτήτων από μνημονιακές υποχρεώσεις, ενώ εμπεριέχει και τη ρύθμιση για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων. Το άρθρο 64 του νομοσχεδίου προβλέπει τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε φορολογουμένους, καθώς και για το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού (εκτιμάται ότι οι πληροφορίες θα ανταλλάσσονται εντός 24ώρου). Το Σύστημα θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα προσφέρεται σε φορείς του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ασκούν ελεγκτικό και διωκτικό έργο (ΣΔΟΕ, εφορίες, Οικονομική Αστυνομία, Οικονομικός Εισαγγελέας, Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων κ.ά.), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα της αυτοματοποιημένης πρόσβασης σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων.

/www.iapopsi.gr/katasxeseis-express-gia-osous-xrostane/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου