Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Θα αποφύγει το …συριακό ….παγόβουνο ο ..Ομπάμιας;
Η Ρωσική διπλωματία εκμεταλλεύτηκε όσο δεν παίρνει το «ρητορικό σχήμα» του Τζον Κέρι για τα χημικά της Συρίας και «τύλιξε» σε μία κόλλα χαρτί τις ΗΠΑ, εγκλωβίζοντας και εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τον Μπάρακ Ομπάμα στη διεθνή κοινότητα και την αμερικανική κοινή γνώμη.
Σε πρώτη φάση, η ψηφοφορία στη Γερουσία αναβάλλεται που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και τίθενται ισχυρότατες πλέον ενστάσεις για το μέλλον τόσο στη Γερουσία όσο και στο Κογκρέσο, απ’ όπου ανέμενε το «πράσινο φως» ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να «χτυπήσει» τη Συρία.
Όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πώς, «η πρόταση της Ρωσίας για τη Συρία είναι δυνητικά θετική, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί». Δήλωσε επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Ρωσία και τη Συρία για πιθανή παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Άνοιξε δηλαδή το δρόμο για τη Γενεύη ΙΙ και έβαλε τα πολεμικά σχέδια στην άκρη προς το παρόν. Μόνο που πλέον το «πάνω χέρι» έχει η Ρωσία, που έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη «γκάφα»(;) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι.
Παρότι ο Κέρι στην ομιλία του στο Λονδίνο ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και ότι είναι αδύνατο, ο Ρώσος ομόλογός του κάλεσε την Συρία να θέσει τα χημικά υπό διεθνή έλεγχο, πρόταση που δέχτηκε ο Ασσαντ. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε «ναι» στην πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.
Συγκεκριμένα ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχιζε λέγοντας «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».
Την πρόταση της Ρωσίας αποδέχθηκε και η Βρετανία.
Όπως και να ‘χει πάντως, οι ΗΠΑ έχασαν μία πολιτική-διπλωματική μάχη και έβαλαν τη Ρωσία "μπροστά από το κάρο" στο θέμα της Συρίας.
Μια ενδεχόμενη απόφαση της Συρίας να εγκαταλείψει το χημικό οπλοστάσιό της θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε απόψε η πρώην υπουργός ...Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζοντας τις προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
«Εάν το καθεστώς της Δαμασκού έθετε αμέσως τα αποθέματά του υπό διεθνή έλεγχο, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και από τους Ρώσους, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να είναι μια καινούρια δικαιολογία για καθυστερήσεις ή για κωλυσιεργία», προειδοποίησε η Κλίντον.
 
 
 
ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου