Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Οι 10 υπερεξουσίες των εφοριακών:

  Προληπτικές κατασχέσεις, άνοιγμα θυρίδων και πρόστιμα σε χρόνο ρεκόρ χωρίς δικαστική απόφαση! Μετά, την ώρα που κάποτε θα 'ρθει, των Λαϊκών Δικαστηρίων, οι εφοριακοί υπάλληλοι, όπως κι αυτοί της ΔΕΗ, δικαστές κι εισαγγελείς κι όλων των δημόσιων φορέων... δεν θα μας ταϊζουν με το γελοίο παραμύθι "κάναμε τη δουλειά μας"! Όλοι συνένοχοι αυτού του δωσίλογου καθεστώτος των Μερκελιστών!

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των εφοριακών σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, καθώς, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρούν ακόμη και σε προληπτικές κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιών χωρίς να είναι απαραίτητη δικαστική απόφαση.
Οπως αναφέρει το «Εθνος» οι υπερεξουσίες των εφοριακών προβλέπουν ακόμη το... άνοιγμα θυρίδων, πέρα από τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και δέσμευση του περιεχομένου τους είτε σε είδος είτε σε χρήμα.
Το υπουργείο Οικονομικών σκληραίνει τη στάση του σε μια προσπάθεια να στείλει ηχηρό μήνυμα στους φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις στα όρια της νομιμότητας.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα ο νέος νόμος έχει τις εξής διατάξεις:
  1. Για να διασφαλίσει την είσπραξη του φόρου ακόμα και πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής του, η φορολογική διοίκηση θα προχωρεί σε αναγκαστική κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών χωρίς δικαστική απόφαση. Όταν οι ελεγκτές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόρου που έχουν καταλογιστεί, θα μπορούν να επιβάλουν, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του, είτε στα χέρια τρίτου. Επίσης προβλέπεται ότι η συντηρητική κατάσχεση, θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.
  2. Για οφειλέτες του Δημοσίου πέρα από τη δέσμευση του 50% των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, θα δεσμεύεται ολόκληρο το περιεχόμενο των θυρίδων σε χρήμα ή σε είδος.
  3. Η εφορία θα προχωρεί σε παρακράτηση ολόκληρου του ποσού ακόμα και για ρυθμιζόμενες οφειλές από τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης από εφάπαξ, πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές και άλλα έκτακτα έσοδα. Θεωρείται ότι με τα έκτακτα έσοδα θα πρέπει να αποπληρωθούν στο σύνολό τους τα χρέη του φορολογουμένου, ακόμη κι αν αυτός τα αποπληρώνει κανονικά μέσω μηνιαίων δόσεων.
  4. Παρέχεται η δυνατότητα για επιτόπιους ελέγχους από την Εφορία με τη συνδρομή της Αστυνομίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις ακόμη και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.
  5. Ο φορολογούμενος υποχρεούται εντός 10 ημερών να ενημερώσει το μητρώο της Εφορίας για κάθε μεταβολή στην έδρα, την επωνυμία τη δραστηριότητα και τη διεύθυνσή του.
  6. Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα για πάσης φύσεως οφειλή σε οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα
  7. Θα θυροκολλείται η έκθεση κατάσχεσης αν δεν βρεθεί ο υπόχρεος
  8. Η υποβολή νέας δήλωσης Ε9 θα γίνεται σε χρόνο-ρεκόρ εντός 30 ημερών από τους φορολογούμενους με μεταβολές στην περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση.
  9. Αλλάζει επί το αυστηρότερον το ποινολόγιο για φοροδιαφυγή και εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων με τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα και πέναλτι που κυμαίνεται από 10% μέχρι και 30% επί του φόρου που οφείλεται για καθυστέρηση πάνω από δύο μήνες.
  10. Τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή και τη μη πληρωμή του φόρου καταβάλλονται εφάπαξ το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης από τις φορολογικές αρχές.
Από iefimerida, μέσω "Το Γρέκι"Sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου