Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά το Σύνταγμα...

E, και; Χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι για το Σύνταγμα! Αρκεί να μην βλάπτει τη Μέρκελ και να μην προκαλεί ζητήματα όπως εκείνα των "υποβρυχίων", της ΜΙΖΕΣ-siemens& σια...

Λουκέτα στην αγορά και κάγκελα στη ζωή μας...
Τη «μαύρη βίβλο» των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που βρίσκονται σε πλήρη υποχώρηση κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων εφαρμογής του Μνημονίου, αναδεικνύουν δικαστικοί λειτουργοί. Καταδικάζουν τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους δικαίου και τη φορολογική ανισότητα και προειδοποιούν ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο, που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.
Η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες κατ' αρχάς διαπιστώνει ότι... με αφορμή τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, πολλά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών βρίσκονται σε υποχώρηση. Συγκεκριμένα καταγράφει:
* Το δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 παρ. 1), το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 παρ. 5), το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 και 5 παρ. 5) που δοκιμάζονται καθημερινά.
* Την οικονομική ανάπτυξη της χώρας που δεν φαίνεται να προωθείται αποτελεσματικά (άρθρο 106).
* Την ίδια την αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1) και την ειδικότερη έκφρασή της, της συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους (άρθρο 4 παρ. 5), που συχνά αγνοούνται, με αποτέλεσμα να απειλείται η απόλαυση ακόμα και του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας (άρθρο 17).
* Η Εταιρεία επισημαίνει ότι η ατελής εφαρμογή, στην πράξη, των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων δυσχεραίνει ακόμη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών (άρθρο 5) και προσβάλλει την αξία του ανθρώπου, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2).
* Καταλήγει με την επισήμανση ότι η υπολειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου, που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 25 παρ.1), έχει φτάσει σε οριακό πλέον σημείο, απειλεί την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία στον τόπο μας.
Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρός της Γ. Σταυρόπουλος, επ. αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, και η γενική γραμματέας Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος Πρωτοδικών. 
 
 
 
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ από enet, μέσω "Το Γρέκι"Sibilla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου