Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

Όταν οι εθνάρχες αποφυλακίζουν ναζί. Βραβείο σε αυτόν που πραγματικά το αξίζει.

Η Φρειδερίκη με τα αδερφάκια της
φορώντας τη ναζιστική στολή.
Τα σάλια του εθνάρχη με τη Φρειδερίκη.


Ως κάφρος συνωμοτικός μικροαστός αναγκάζομαι να παραθέσω μια ιστορία που δεν πρέπει να ξεχνιέται, απλά και μόνο για να δικαιολογήσω την γελοία σκέψη πως ο Ξηρός μπορεί να μην απέδρασε αλλά να... αποφυλακίστηκε.

Η παρακάτω ιστορία θυμίζει τις αποφυλακίσεις των συνεργατών των ναζί, με την τιμή του αντιστασιακού πάντα και με την αποδοχή σύνταξης από αυτούς, όμως ο Μαξ Μέρτεν δεν ήταν ένας "αντιστασιακός" συνεργάτης των ναζί, αλλά αξιωματικός των ναζί.

Οι αστοί λοιπόν, όταν βλέπουν οικονομικό συμφέρον, δεν κωλώνουν πουθενά. Όχι μόνο θα μπορούσαν να έχουν αφήσει τον Ξηρό ελεύθερο για να κάνουν κάθε είδους προπαγάνδα κατά των κοινωνικών αγώνων, υπέρ της αστυνόμευσης και της καταστολής, αλλά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ξαναχρησιμοποιήσουν για τους στόχους τους, για την ανάπτυξη ρε αδερφέ, το Μιχαλολιάκο, τον Παναγιώταρο και τον ίδιο το Χίτλερ αν μπορούσαν. Στην παρακάτω ιστορία ο ίδιος ο αποφυλακισμένος Μαξ Μέρτεν, συνωμσοσιολογώντας μάλλον, αποκάλυψε σε γερμανικές εφημερίδες πως και ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε συνεργάτης των ναζί στα χρόνια της κατοχής.

1960: Συγκλονίζει η «υπόθεση Μαξ Μέρτεν»
Ο Μέρτεν (δεξιά) συνομιλεί με τον συνήγορό του, κατά τη διάρκεια της δίκης


Στις 16 Οκτώβρη του 1960, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή για τη διαβόητη «υπόθεση Μέρτεν», βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ επιτίθενται κατά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ. Σημειώνονται συμπλοκές και η συνεδρίαση διακόπτεται. Το επεισόδιο υπογράμμιζε τη σημασία της υπόθεσης αυτής, η οποία είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην ναζί αξιωματικό Μαξ Μέρτεν, ο οποίος ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη.


Ο Μέρτεν συνελήφθη, κατά σύμπτωση, στην Αθήνα το Μάη του 1957. Το Μάρτη του 1958, εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα και ορίστηκε η δίκη του. Το Νοέμβρη του 1958, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Δυτ. Γερμανία. Οι Δυτικογερμανοί ηγέτες ενδιαφέρονταν για τη διείσδυση του γερμανικού κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ηθελαν, όμως, να σταματήσει και η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα, ώστε παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Δυτ. Γερμανίας, που βαρύνονταν με εγκλήματα ή είχαν εντάλματα για την κατοχική τους δράση, να μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητα στη χώρα μας.


Οπως αποδείχτηκε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σ' αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια μάρκα. Στα τέλη του Γενάρη του 1959, ήρθε για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο «περί αναστολής διώξεως εγκληματιών πολέμου»... Μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΕΔΑ, η κυβέρνηση εξαίρεσε την περίπτωση Μέρτεν. Ολοι, όμως, γνώριζαν ότι επρόκειτο για παραπλανητικό ελιγμό.


Η δίκη του Μέρτεν άρχισε στις 11 Φλεβάρη του 1959 και κράτησε 20 μέρες. Ο Μέρτεν καταδικάστηκε σε ποινές από 6 έως 20 χρόνια για διάφορα αδικήματα, όπως παράνομες φυλακίσεις και εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης Ελλήνων και Ισραηλιτών, φόνους και θάνατο από ασιτία Ισραηλιτών, «γκέτο» σε βάρος 56.000 Ισραηλιτών, καταστροφή του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, εκτόπιση στα γερμανικά στρατόπεδα 40.000 Εβραίων κλπ. Τελικά, το Νοέμβρη του 1959, με τροποποίηση του προηγούμενου νόμου, ο Μέρτεν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε. Στη Γερμανία συνελήφθη, αλλά γρήγορα αφέθηκε ελεύθερος...


Λίγο αργότερα, το Σεπτέμβρη του 1960, η γερμανική εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου» και το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» δημοσίευσαν αφηγήσεις του Μέρτεν, σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Δημ. Μακρής ήταν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Το γεγονός προκαλεί σάλο στην Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τις «αποκαλύψεις», αρνείται, όμως, να απαντήσει στα ερωτήματα και τις καταγγελίες της ΕΔΑ για τους πραγματικούς λόγους απελευθέρωσης του Μέρτεν. Προκαλώντας έτσι και ένταση στη Βουλή.
 
 
 
 http://tro-mpa-xtiko.blogspot.gr/2014/01/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου